Deodorant en pubers

We krijgen deze vraag wel vaker, maar ja onze deodorant kan door iedereen gebruikt worden. Juist ook door pubers! Beter zelfs om meteen zonder ‘troep’ te beginnen!

In de start van de pubertijd gieren de hormonen door het tienerlijf en beginnen ook de zweetklieren te werken. Het zijn de apocriene zweetklieren in het lichaam die de nare zweetlucht verspreiden. Deze worden pas in de pubertijd ontwikkeld onder invloed van het geslachtshormoon, voor die tijd is het gebruik van deodorant dan ook niet nodig. Tot het moment dat de zweet uit de klieren komt is dit geurloos. Aan het huidoppervlak komt het zweet in aanmerking met bacteriën wat zorgt voor de karakteristieke zweetgeur.

Je vaak wassen en verwisselen van kleding is nog altijd het beste middel om weer helemaal fris te worden. Uiteraard wil je gedurende de dag ook fris blijven, zeker als onzekere puber wil je zonder stank de dag doorkomen. Helaas grijpen mensen nog te snel naar een spuitbus deodorant. Naast het feit dat het maken van zo’n deodorant al schadelijk voor het milieu is, is het ook zeker niet fijn voor het lichaam. In de standaard spuitbus, een anti-transspirant deodorant, worden de zweetklieren geblokkeerd en kunnen er ontstekingen ontstaan.