Worden onze producten op dieren getest?

Wij krijgen deze vraag heel vaak en uiteraard is ons antwoord NEE. Wij leggen graag uit waarom we dit niet op onze verpakkingen claimen.

Dierproeven op producten en ingrediënten verboden in heel Europa
In Nederland mag cosmetica al heel lang niet meer worden getest op dieren. Voor het testen van zowel de ontwikkeling, de veiligheid en werkzaamheid van cosmeticaproducten werden dierproeven vanaf 1997 verboden. Voor heel Europa geldt dat verbod sinds 2004. En vanaf 11 maart 2009 mogen er in Europa ook geen cosmetica-ingrediënten meer worden getest op dieren. Naast het testverbod, kwam ook een handelsverbod. Sinds 2013 mag er volgens de eisen uit de zogenaamde Cosmeticaverordening ook geen cosmetica meer worden verkocht op de Europese markt waarvan de veiligheid of de ingrediënten op dieren zijn getest.

Dierproeven verplicht in China
In andere delen van de wereld verschilt de wetgeving nogal. In China bijvoorbeeld zijn dierproeven nog altijd verplicht (hoewel daar nu wel langzaam wat beweging komt op dit gebied). Elk product dat daar op de markt wordt gebracht, moet van de overheid eerst zijn getest op dieren. En die veiligheidseis geldt óók voor buitenlandse producten die in China worden verkocht. Dat betekent dus dat sommige cosmeticamerken die zowel in Europa als in China verkopen, misschien eigenlijk toch niet zo ‘dierproefvrij’ zijn.

Wel moeten volgens de wetgeving alle ingrediënten op veiligheid zijn onderzocht. Daarom is elk ingrediënt ooit in het verleden met behulp van een dierproef getest. In dit opzicht kan dus geen enkel cosmeticaproduct volledig ‘dierproefvrij’ worden genoemd, zelfs niet nadat het verbod op dierproeven van kracht werd. Simpelweg, omdat er tegenwoordig werkstoffen gebruikt worden die ooit eens getest zijn.

Bij vragen horen we het graag!! Liefs, Team We Love The Planet